Kätkätunturille patikoimassa

Kätkätunturin patikointireitti on ehkä noin 15 kilometriä pitkä. Vaativuudessaan se on sauvakävelijän unelma. Hengitystä on hyvä välillä tasaannuttaa raskaissa nousuissa pysähtymällä ihailemaan silmänkantamattomiin ulottuvia kauniita maisemia, jotka ruskan aikaan kylpevät väriloistossaan.

Vuosikymmeniä sitten veljeni otti minut mukaansa näyttääkseen, millainen on Lappi ja mitä tarkoittaa tunturin valloitus. Olimme Ylläksellä ja nousimme Kesänkitunturille Pirunkurua lasikuitusuksilla, joiden voitelusta ja pidosta en ymmärtänyt mitään. Ensikaste Lapin lumovoimaan oli hirvittävän raskas ja pelottavakin tasamaan hiihtäjälle, matkalla opeteltiin vauhdin pysäyttäminen alamäessä eli turvallinen kaatuminen ja laskettulun aakkoset tavallisilla murtomaa suksilla. Suklaa patukalla minua vedettiin tai houkuteltiin metri metriltä ylöspäin ja niin vain Kesänkitunturi valloitettiin. Sen viikon aikana sain Lapin-kuumeen polttavan ja lakkaamatta mieli sinne palaa.

Olen kiitollinen veljelleni ja olen levittänyt Lapin-kuumetta ystäviini, nuoriin, lapsiin ja sukulaisiini tarjoamalla elämyksiä, joita itse olen saanut kokea.

Ei kommentteja: